Ακολούθησε μας:

Tips για τη διατροφή των παιδιών τις γιορτινές μέρες

30/12/2021 16:14

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι εδώ και τα παιδιά- όπως και οι μεγαλύτεροι- τις γιορτάζουν!

Επειδή τις μέρες αυτές είναι πολύ εύκολο για όλους μας να «ξεφύγουμε» από τις ισορροπημένες μας διατροφικές συνήθειες, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει για εσάς κάποια tips για να διαχειριστέίτε τη διατροφή των παιδιών- αλλά και όλης της οικογένειας.

  1. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη “ρουτίνα” των γευμάτων

Μπορεί να μην έχουν σχολείο, όμως είναι σημαντικό για τα παιδιά να μην αλλάξουν σημαντικά το πρόγραμμα των γευμάτων τους. Έτσι, η μέρα ξεκινάει με ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό και συνεχίζει με ισορροπημένα γεύματα. Ανάμεσά τους παρεμβάλλονται υγιεινά snacks πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρέσκα φρούτα.

  1. Κινηθείτε Μεσογειακά

Μπορεί στα γιορτινά τραπέζια να πρωταγωνιστούν τα κρεατικά, τα γλυκά και άλλα εδέσματα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά ή ζάχαρη, όμως αυτό δε χρειάζεται να γίνει ο συνολικός κανόνας για τη διατροφή της γιορτές. Τις υπόλοιπες μέρες, λοιπόν, φροντίστε η διατροφή των παιδιών και όλης της οικογένειας να παραμένει κοντά στο Μεσογειακό πρότυπο με έμφαση σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως όσπρια, λαχανικά και φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης κλπ.

  1. Μην ξεχνάτε το «5 την ημέρα»

Φυσικά αναφερόμαστε στον στόχο της κατανάλωσης 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Φροντίστε, λοιπόν, τα κύρια γεύματα των παιδιών να περιέχουν λαχανικά (σαλάτες, λαδερά φαγητά, σούπες κλπ.) και να τους προσφέρετε φρούτα ή φρέσκους χυμούς στο πρωινό ή/και στα snacks.

  1. Χριστουγεννιάτικα γλυκά με μέτρο

Την περίοδο των γιορτών συνήθως στο σπίτι “κυκλοφορούν” διάφοροι πειρασμοί με γλυκιά γεύση, όπως τα παραδοσιακά γλυκά π.χ. μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες αλλά και σοκολάτες κ.ά. Επιτρέψτε στα παιδιά να καταναλώσουν το γλυκό της αρεσκείας τους, όχι, όμως, κάθε μέρα ούτε σε αλόγιστες ποσότητες. Μπορείτε  να αγοράσετε μελομακάρονα/κουραμπιέδες σε πιο μικρό μέγεθος (μπουκιές) έτσι ώστε να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης από τα παιδιά αλλά και τις υπερβολικές θερμίδες. Αποφύγετε να έχετε τα γλυκά σε πολύ εμφανές σημείο ή/και σε υπερβολικές ποσότητες, καθώς αυτό σίγουρα δε βοηθά κανένα μέλος της οικογένειας να τα απολαύσει με μέτρο.

  1. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να είναι σωματικά δραστήρια

Το γεγονός ότι τα παιδιά βρισκονται σε διακοπές από το σχολείο δε σημαίνει πως πρέπει να περνούν όλη τη μέρα καθισμένα στον καναπέ με ένα τηλεχειριστήριο στο χέρι. Το αντίθετο μάλιστα! Οι μέρες αυτές είναι ευκαιρία να περάσετε χρόνο και να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας κάνοντας, για παράδειγμα, μια βόλτα σε ένα πάρκο ή κάποιο σπορ π.χ. ποδήλατο.