Ακολούθησε μας:

H μεγάλη θρεπτική και διατροφική αξία των smoothies

14/06/2021 10:34

Τα smoothies είναι ένα διατροφικό trend που ήρθε για να μείνει, καθώς έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους! Ο συνδυασμός των φρούτων και λαχανικών με υλικά όπως γαλακτοκομικά/φυτικά ροφήματα, μέλι, κανέλλα, superfoods είναι ιδανική λύση για πρωινό ή ενδιάμεσο σνακ για όποιον αναζητά δροσιά και απόλαυση σε συνδυασμό με υψηλή θρεπτική αξία! Ας μάθουμε, όμως, λίγο περισσότερα για το τι μας προσφέρει ένα υγιεινό smoothie ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε!

  • Τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως ξέρουμε, δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας και φυσικά ούτε από τη διατροφή των παιδιών, καθώς είναι φτωχά σε θερμίδες (εκτός λίγων εξαιρέσεων) και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά! Μας χαρίζουν υδατάνθρακες- το βασικό «καύσιμο» για τον οργανισμό-, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιπλέον, ενισχύουν το smoothie μας με αρκετές φυτικές ίνες, ειδικά όταν τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα και όχι μόνο τον χυμό τους.
  • Αν εκτός από τα φρούτα της επιλογής μας προσθέσουμε και κάποιο γαλακτοκομικό (γάλα ή γιαούρτι), το smoothie μας “αναβαθμίζεται”! Tι εννοούμε μ’ αυτό; Πως περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για την οστική υγεία. Αν αντί για γαλακτοκομικό θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο φυτικό ρόφημα (π.χ. ρόφημα αμυγδάλου, βρώμης κλπ.), επιλέξτε ιδανικά κάποιο εμπλουτισμένο σε ασβέστιο για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψή του.
  • Τι έχουν κοινό τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά/φυτικά ροφήματα; Μα φυσικά έχουν όλα υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συμβάλλοντας έτσι στην ενυδάτωση του οργανισμού μας, που είναι ιδιαίτερα σημαντική τους καλοκαιρινούς μήνες. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν στο «παιχνίδι» μπαίνει και η άσκηση, τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά, οι καθημερινές ανάγκες σε υγρά αυξάνονται ακόμη περισσότερο!
  • Αν θέλετε το smoothie σας να έχει “το κάτι παραπάνω”, μπορείτε να προσθέσετε υλικά όπως ginger, σπόρους chia, κανέλλα κ.ά. που περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και είναι σύμμαχοι υγείας κι ευεξίας.
  • Τέλος, αν θέλετε να γλυκάνετε λίγο ακόμα το smoothie σας, μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή σιρόπι αγαύης ή ακόμη και κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό, όπως το γλυκαντικό από το φυτό στέβια ώστε να αποφύγετε τελείως τις θερμίδες από τη γλυκαντική σας ύλη.