Ακολούθησε μας:

5 tips για να γίνει η ισορροπημένη διατροφή οικογενειακή συνήθεια!

02/01/2021 16:38

Αυτήν την περίοδο μπορεί η καθημερινή μας ρουτίνα να έχει αλλάξει, καθώς έχουμε αναγκαστεί να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις εξωτερικές μας δραστηριότητες και περνάμε ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας στο σπίτι. Ας μην ξεχνάμε, όμως, την ισορροπημένη διατροφή και τις υγιεινές μας συνήθειες!

 1. Προσπαθήστε να ορίσετε τα γεύματά σας, να διατηρείτε δηλαδή ένα πρόγραμμα μικροί-μεγάλοι π.χ. 3 κύρια γεύματα (πρωινό- μεσημεριανό- βραδινό) και 2 ενδιάμεσα (δεκατιανό- απογευματινό). Έτσι θα αποφύγετε τις συνεχείς επισκέψεις στην κουζίνα που συνήθως καταλήγουν σε ένα άσκοπο- και συνήθως μη ποιοτικό- τσιμπολόγημα π.χ γλυκά κλπ.
 2. Μη μένετε μόνο στις θερμίδες- δώστε έμφαση και στα θρεπτικά συστατικά! Αν συγκρίνουμε, για παράδειγμα, τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού και τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, μπορεί θερμιδικά να είναι παρόμοια. Αν σκεφτούμε, όμως, τη θρεπτική αξία, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ο σίδηρος!
 3. Περιορίστε το φαγητό απ’έξω και προτιμήστε τα σπιτικά, θρεπτικά γεύματα! Τώρα που έχετε λίγο περισσότερο χρόνο, μπορείτε να οργανώσετε τα γεύματα της εβδομάδας από το Σαββατοκύριακο έτσι ώστε να πετύχετε τη “Μεσογειακή ισορροπία”. Δώστε έμφαση σε τρόφιμα όπως:
  • προϊόντα ολικής άλεσης
  • όσπρια
  • φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής
  • ψάρι
 4. Αποφύγετε να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση. Σύμφωνα με μελέτες, όταν τρώμε ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση, είναι πιο εύκολο να χάσουμε τον έλεγχο της ποσότητας φαγητού που καταναλώνουμε. Αν πάλι δεν μπορείτε να το αποφύγετε, ετοιμάστε μικρά και θρεπτικά snacks με περιορισμένες θερμίδες π.χ. μια μικρή φρουτοσαλάτα με 1-2 φρούτα εποχής.
 5. Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας! Η μέτρια άσκηση συμβάλλει όχι μόνο στη φυσική μας κατάσταση, αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος! Μπορείτε, για παράδειγμα, να βγειτε για γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο στην περιοχή σας ή ακόμα και να δοκιμάσετε ένα πρόγραμμα για ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης μέσα στο σπίτι.