Ακολούθησε μας:

Όταν το fast-food γίνεται οικογενειακή υπόθεση

19/01/2022 13:33

Συγγραφέας: Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Μέλος Επιστημονικής Ομάδας προγράμματος


Όταν ακούμε τον όρο “fast food”, στο μυαλό μας έρχονται εικόνες από πίτσες, σουβλάκια, burger- τρόφιμα που, καλώς ή κακώς, συνήθως αποτελούν αγαπημένους πειρασμούς για μικρούς και μεγάλους.

To ερώτημα είναι: μπορούν αυτές οι τροφές να γίνουν πιο υγιεινές;

Η απάντηση είναι ναι και μάλιστα η οικογένεια μπορεί να συνεισφέρει με πολλούς τρόπους σε αυτό.

Για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να συμπεριλάβουν τα παιδιά στη διαδικασία της μαγειρικής. Γνωρίζατε πως αφήνοντας τα παιδιά σας να περάσουν χρόνο μαζί σας στην κουζίνα και να γίνουν οι μικροί σας sous chef μπορείτε να συνδυάσετε τη διασκέδαση με την ανάπτυξη των γνώσεων και των δυνατοτήτων τους; Φυσικά, είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία να τα «μυήσετε» στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή!

Ένα σημαντικό κομμάτι της υγιεινής μαγειρικής είναι η προσεγμένη επιλογή των υλικών της συνταγής, στην οποία επίσης μπορούν να συμμετάσχουν τα παιδιά. Αν, για παράδειγμα, ετοιμάσουμε ένα burger στο σπίτι χρησιμοποιώντας μοσχαρίσιο κρέας καλής ποιότητας και τυρί χαμηλών λιπαρών μπορούμε να γλιτώσουμε μέχρι και 200 θερμίδες και φυσικά το πιάτο μας θα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Πολλές φορές εστιάζουμε στο δέντρο και χάνουμε...το δάσος. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει και με το fast food. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι χρήσιμο να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά διατροφικά, εξηγώντας τους πως συχνά δεν είναι το ίδιο το τρόφιμο το πρόβλημα, αλλά και τα συνοδευτικά τρόφιμα δίπλα του, όπως πατάτες τηγανητές, λιπαρές σως κλπ.

Τέλος, είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους πιάτα χωρίς υπερβολές-να υπάρχει, δηλαδή, όπως συχνά λέμε το μέτρο. Ιδιαίτερη έμφαση χρειάζεται να δοθεί στις μερίδες. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να καταναλώνουν μερίδες φαγητού που ταιριάζουν στις ανάγκες τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι ίδιες με αυτές των ενηλίκων.