Ακολούθησε μας:

Χυμοί φρούτων: αποκρυπτογραφήστε τις συσκευασίες τους και επιλέξτε έξυπνα!

15/02/2022 17:24

Βρίσκεστε στο super market και θέλετε να επιλέξετε έναν χυμό για την οικογένειά σας. Κοιτάζοντας τις συσκευασίες ίσως μπερδεύεστε επειδή δεν γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά που αναγράφονται πάνω τους. Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω, και μάθετε ποιες πληροφορίες «κρύβουν» οι ενδείξεις στις συσκευασίες έτσι ώστε να κάνετε ενημερωμένες αγορές!

 Τι σημαίνει συσκευασμένος χυμός;

Ένας συσκευασμένος 100% φυσικός χυμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας φυσικός χυμός φρούτων ο οποίος συσκευάζεται με ασηπτικό τρόπο σε αεροστεγή συσκευασία, ειδικά σχεδιασμένη και εγκεκριμένη ώστε να εξασφαλίζει την μικροβιακή ασφάλεια και να διασφαλίζει αναλλοίωτα όλα τα διατροφικά χαρακτηριστικά του χυμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  • Για αυτό ο συσκευασμένος 100% φυσικός χυμός, αποτελεί μια ασφαλή και γρήγορη λύση ενυδάτωσης και κάλυψης των θρεπτικών μας αναγκών τόσο για τους ενήλικους όσο και για τα παιδιά
  • Μισό ποτήρι 100% φυσικού χυμού μπορεί να καλύψει τη 1 από τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καταναλώνουμε καθημερινά.

100% φυσικός χυμός

Η ένδειξη αυτή σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος χυμός δεν περιέχει καθόλου πρόσθετη ζάχαρη παρά μόνο τον φυσικό χυμό. Πρακτικά δηλαδή, o χυμός αυτός μας δίνει τη γλυκιά γεύση των φυσικών σακχάρων των φρούτων (ή και των λαχανικών) που περιέχει καθώς και θρεπτικά τους συστατικά.

Φρουτοποτό ή Νέκταρ

Ουσιαστικά, η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο όρων έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε χυμό, νερό, ζάχαρη ή άλλα συστατικά.

  • Με τον όρο “φρουτοποτό”, εννοούμε το ρόφημα που μπορεί να περιέχει από 1% έως 99% χυμό φρούτων και στο οποίο μπορεί να προστεθεί νερό, ζάχαρη (ή άλλες γλυκαντικές ύλες), καθώς και άλλα συστατικά τα οποία πληρούν τις διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
  • Με τον όρο “νέκταρ φρούτων” εννοούμε το προϊόν που περιέχει χυμό φρούτου σε ποσοστό κατ’ ελάχιστο 25% (ανάλογα με το είδος του φρούτου, γιατί οι χυμοί των περισσότερων φρούτων πικρίζουν ή είναι αρκετά ξινοί για να τους καταναλώσουμε) και στον οποίο προστίθεται νερό, ζάχαρη (ή άλλες γλυκαντικές ύλες).

Συμπυκνωμένος φυσικός χυμός

Σε ορισμένες συσκευασίες μπορεί να συναντήσετε τη φράση ότι ο χυμός προέρχεται από «συμπυκνωμένο φυσικό χυμό». Αυτό σημαίνει ότι για την παρασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικοί χυμοί φρούτων, σε συμπυκνωμένη μορφή, δηλαδή σε μορφή στην οποία έχει αφαιρεθεί ένα μέρος του νερού τους. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται συχνά στις μέρες μας στην παραγωγή χυμών για την διασφάλιση της ασφάλειάς τους κατά την μεταφορά τους. Γι’ αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους συγχέουμε με ροφήματα που έχουν την μορφή σιροπιού και τα οποία χρειάζεται να αραιωθούν με νερό για να καταναλωθούν, όπως είναι για παράδειγμα οι “σπιτικές” λεμονάδες ή βυσσινάδες.

Χωρίς συντηρητικά

Όταν μιλάμε για συντηρητικά, εννοούμε τα συστατικά που προστίθενται σε τρόφιμα/ροφήματα με σκοπό να διαφυλαχθεί η αλλοίωσή τους, να αποτραπεί η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και τελικά να μπορέσει να διατηρηθεί η ακεραιότητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα συστατικά αυτά συνήθως κωδικοποιούνται από το γράμμα Ε και έναν αριθμό και κάθε ένα από αυτά παραπέμπει σε διαφορετική ουσία. Είναι δε υποχρεωτικό να αναγράφονται στις ετικέτες τροφίμων σύμφωνα και με τον Κώδικα Διατροφής, εάν υπάρχουν. Έτσι, όταν ένα τρόφιμο/ρόφημα επισημαίνεται με την ένδειξη “χωρίς συντηρητικά”, αυτό σημαίνει ότι για την παραγωγή του έχει ακολουθηθεί μια διαδικασία που εξασφαλίζει την ασφάλειά του μέχρι και την ημερομηνία λήξης χωρίς την προσθήκη συντηρητικών.