Χριστουγεννιάτικα γλυκά και διατροφή: μάθετε περισσότερα!

Δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν πώς και πώς να έρθουν τα Χριστούγεννα για να απολαύσουν τα αγαπημένα τους γλυκά. Φυσικά μιλάμε για τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες, που πλημμυρίζουν το σπίτι με τις μυρωδιές τους και όταν τα γευόμαστε, μας γεμίζουν αναμνήσεις!
Αφού λοιπόν, τα συγκεκριμένα παραδοσιακά γλυκά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτινών ημερών, αξίζει να μάθουμε περισσότερα για τη διατροφική τους αξία!
Μελομακάρονα
Αν ψάξουμε την ετυμολογία της λέξης “μελομακάρονο”, θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε ως την αρχαία Ελλάδα! Ο βασικός λόγος που έχει καθιερωθεί ως εορταστικό γλυκό είναι πως το μέλι πάντα αποτελούσε σύμβολο ευζωίας. Η παραδοσιακή τους συνταγή περιλαμβάνει αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, μέλι και καρύδια. Όταν τα φτιάχνουμε, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Όσο για το τριμμένο καρύδι, εμπλουτίζει το γλυκό μας σε ω-3 λιπαρά, φιλικά για την καρδιά. Όπως βλέπουμε, λοιπόν, τα μελομακάρονα περιέχουν κατά βάση αγνά και θρεπτικά συστατικά κι επομένως αποτελούν την πιο υγιεινή επιλογή από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως μπορούμε να τα καταναλώνουμε αλόγιστα- ας μην ξεχνάμε πως κάθε μελομακάρονο μας δίνει συνήθως πάνω από 150 θερμίδες!
Κουραμπιέδες
Το όνομα τους έχει αραβικές ρίζες, ενώ στα τούρκικα σημαίνει ξηρό μπισκότο (kurabiye). Παραδοσιακά φτιάχνονται με αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα, ανθόνερο και φυσικά άχνη ζάχαρη, ώστε η όψη τους να μας θυμίζει χιονισμένο βουνό. Μπορεί η γεύση τους να είναι μοναδική, από διατροφική αξία, ωστόσο, οι κυραμπιέδες φαίνεται να υστερούν συγκριτικά με τα άλλα γιορτινά γλυκά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο βούτυρο, το οποίο περιέχει τα βλαβερά για τον οργανισμό μας κορεσμένα λιπαρά. Βέβαια, εάν θέλετε να δημιουργήσετε στο σπίτι σας μια πιο υγιεινή εναλλακτική εκδοχή του γλυκού, μπορείτε αντί για βούτυρο να χρησιμοποιήσετε φυτική μαργαρίνη (π.χ. με ω-3 λιπαρά). Όσο για τις θερμίδες του, είναι ουκ ολίγες- αρκεί να σκεφτούμε πως ένας μέτριος κουραμπιές μπορεί να μας δώσει πάνω από 200 θερμίδες (αυτό φυσικά εξαρτάται και από τη συνταγή που έχει χρησιμοποιηθεί).
Δίπλες
Αποτελούν γλυκό με ελληνικές ρίζες και το συναντάμε σε περιοχές της χώρας μας με μικρές παραλλαγές. Μάλιστα, εκτός από τα Χριστούγεννα, το συγκεκριμένο γλύκισμα σε ορισμένα μέρη είναι έθιμο να προσφέρεται και στους γάμους! Από την άποψη των θερμίδων, βρίσκονται κάπου ανάμεσα στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες (περίπου170 θερμίδες ανά τεμάχιο), αλλά επειδή τηγανίζονται δεν αποτελούν την πιο σοφή διατροφική επιλογή. Η συνταγή συνήθως περιλαμβάνει αλεύρι, αβγά και βανίλιες. Δημιουργείται μία λεπτή ζύμη, η οποία τηγανίζεται και περιχύνεται με σιρόπι από μέλι και τεμαχισμένα καρύδια. Αν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου γλυκού, αλλά παράλληλα θέλετε να προσέξετε τη διατροφή σας, επιλέξτε ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και στη συνέχεια στραγγίξτε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί για να αποφύγετε το περιττό λάδι. Φυσικά, μπορείτε να περιορίσετε και την ποσότητα του σιροπιού που θα προσθέσετε στο τέλος.
Φέτος, λοιπόν, απολαύστε τα αγαπημένα σας γλυκίσματα αλλά φροντίστε να γλυκαθείτε με μέτρο!
Χαρούμενες γιορτές σε όλους!