Ακολούθησε μας:

Σωστή στάση σώματος των παιδιών στο αυτοκίνητο

12/08/2022 14:52

Συγγραφέας: Όλγα Χ. Γερούτη, Φυσικοθεραπεύτρια, Msc Ιατρικής Αθηνών, Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Προγράμματος


Το διάστημα που παρήλθε τα παιδιά πέρασαν πολλές ώρες καθισμένα στο θρανίο του σχολείου, ή στο γραφείο του σπιτιού κλπ. με αποτέλεσμα το σώμα να δέχτηκε περισσότερα καμπτικά φορτία από ότι αν ήταν σε δραστηριότητα.  

Τώρα στις διακοπές είναι πολύ σημαντικό να κινηθούν και να κάνουν ασκήσεις που διατηρούν το σώμα στην ευθεία του.  Αυτό σημαίνει ότι το κεφάλι, ο αυχένας, ο θώρακας και η κοιλιά πρέπει να βρίσκονται στην ίδια ευθεία.  Μπορείτε να ζητήσετε στο παιδί να ακουμπήσει όρθιο σε έναν τοίχο την πλάτη του, με τα πόδια να εφάπτονται στον τοίχο και σφιχτή την κοιλιά. Μια τέτοια θέση δημιουργεί μια τυπική ευθυγράμμιση. 

Επιπλέον καλό θα ήταν να προσέξουμε στις μετακινήσεις, ειδικά σε ταξίδια μακράς διάρκειας με το αυτοκίνητο, την ασφάλεια αλλά και την εργονομία στο κάθισμα του παιδιού.

Όπως είναι γνωστό  η χρήση ειδικού παιδικού καθίσματος είναι απαραίτητη και απαιτείται από το νόμο. Μέχρι το ύψος των 1.50εκ. (ηλικία ~12 ετών) το παιδί πρέπει να κάθεται σε κάθισμα. Το κάθισμα είναι σημαντικό να υποστηρίζει τα κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού.

Το περιβάλλον γύρω του όπως πιθανώς μια οθόνη στο μπροστινό κάθισμα ή ένα tablet να έχει κατάλληλη εργονομία. Να είναι δηλαδή τοποθετημένη στο ύψος των ματιών ούτως ώστε να μην αναγκάζεται το παιδί να σκύβει ή να τροποποιεί την στάση του σε πιο "χαλαρά" πρότυπα.

Επιπλέον μια υπενθύμιση με ευγενικό και ευχάριστο τόνο θα είναι μια θετική παρότρυνση για το παιδί να φτιάξει πάλι την στάση του όταν θα αρχίσει να κουράζεται.

Πολύ σημαντικό είναι αν αποκοιμηθεί στο αυτοκίνητο να έχουμε μαξιλάρια να υποστηρίζουν το κεφάλι του για να μην γέρνει προς μια πλευρά.

Φυσικά δεν ξεχνάμε να είμαστε το πρότυπο που θέλουμε για τα παιδιά μας. Συνεπώς διατηρούμε μια καλή στάση σώματος και στο αυτοκίνητο και φοράμε πάντα και παντού την ζώνη ασφαλείας. Καθώς το παράδειγμα είναι η καλύτερη εκπαίδευση.

Καλά ταξίδια και καλές διακοπές!

 

Όλγα Χ.  Γερούτη,  Φυσικοθεραπεύτρια, Msc Ιατρικής Αθηνών