Σωστή στάση σώματος στα παιδιά
Συγγραφέας: Όλγα Χ. Γερούτη, Φυσικοθεραπεύτρια, Msc Ιατρικής Αθηνών, Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Αθλητικών Ακαδημιών
Η σωστή και η λάθος στάση του σώματος πέρα από την υγεία και την εμφάνιση, έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία και την επικοινωνία του παιδιού.
Ποιά είναι η σωστή όρθια στάση;
Το κεφάλι σηκωμένο με το βλέμμα να κοιτάζει σε ευθεία. Ίσιοι και ελαφρώς πίσω οι ώμοι. Έξω το στήθος – ενωμένες ωμοπλάτες. Τα χέρια χαλαρά. Σφιχτοί οι κοιλιακοί. Τα γόνατα στο άνοιγμα των ισχίων. Ισόποση κατανομή βάρους στα δύο πόδια.
Πως επηρεάζεται η στάση του σώματος ενός παιδιού;
Κάθε δραστηριότητα και συνήθεια αλλάζει τη στάση του σώματος δημιουργώντας μικρές ανισορροπίες. Η κακή στάση μπορεί να είναι απλά αποτέλεσμα, μιας χαλαρής θέσης στο θρανίο ή το γραφείο, καθώς και ενασχόλησης με ηλεκτρονικά παιχνίδια στον καναπέ ή στο κρεβάτι. Στην θέση αυτή το παιδί έχει την τάση να τραβά τους ώμους και το κεφάλι προς τα εμπρός και κάτω, ενίοτε να γέρνει το σώμα προς την μια πλευρά.
Σημαντικό ρόλο στην διαφοροποίηση της στάσης του σώματος έχει και ο τρόπος που χρησιμοποιούν την σχολική τσάντα. Καλό θα ήταν να τοποθετείται και στους δυο ώμους ή να χρησιμοποιούν τσάντα με ροδάκια, όπου θα εναλλάσσουν το χέρι που θα τραβάει την τσάντα τακτικά. Να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά. Η κακή χρήση καταπονεί την σπονδυλική στήλη του παιδιού.
Επιπλέον η χρήση των κατάλληλων υποδημάτων, η διαχείριση του σωματικού βάρους, τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα, τα προβλήματα όρασης και το αδύναμο μυϊκό σύστημα, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την στάση του σώματος.
Η λανθασμένη στάση προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση σε αρθρώσεις (π.χ. αυχένα, πλάτη) και ιστούς αυξάνοντας τις πιθανότητες τραυματισμών, πόνου και μακροπρόθεσμα σκελετικές παραμορφώσεις. Σε σπλαχνικό επίπεδο κακή λειτουργία του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και απώλεια συγκέντρωσης και μαθησιακές δυσκολίες. Όταν το σώμα δεν έχει την κατάλληλη στάση δείχνει κουρασμένο και υποτονικό.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσει το παιδί την στάση του σώματος;
Να γίνουμε το καλό παράδειγμα δείχνοντας την σωστή στάση και υπενθυμίζοντας ευγενικά και όχι επικριτικά τα οφέλη μιας καλής στάσης σώματος.
Σημαντική είναι η επιλογή καρέκλας γραφείου. Τα πόδια του παιδιού πρέπει να πατούν στο πάτωμα κι όχι να κρέμονται ή να πατούν πάνω στα πόδια της καρέκλας. Η πλάτη της καρέκλας πρέπει να υποστηρίζει την μέση. Οι αγκώνες πρέπει να ακουμπούν πάνω στα μπράτσα της καρέκλας και να σχηματίζουν γωνία 90ο με τους ώμους χαλαρούς, αν δεν έχει μπράτσα να υποστηρίζονται στο γραφείο.
Η θέση του υπολογιστή θα πρέπει να είναι μπροστά του, έτσι ώστε τα μάτια του παιδιού να είναι στην ευθεία με την οθόνη, να ανεβάζει κάθε φορά το κείμενο στο ύψος των ματιών του. Να μην κάθετε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ίδια ακριβώς θέση, να ανασηκώνετε ή να περπατάει λίγο και να επιστρέφει.
Τέλος πολύ σημαντική είναι και η άσκηση. Κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα θεωρείται καλή και χρήσιμη για ένα παιδί, χωρίς κανένα περιορισμό.
Τι πιο όμορφο από το να γίνουμε το παράδειγμα, με καλή στάση σώματος και συστηματική άσκηση! Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς!
«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν»
Ιπποκράτης