Ακολούθησε μας:

Πρώτες βοήθειες στις διακοπές

14/07/2022 13:27

Συγγραφέας: Παναγιώτα Μελή – Νοσηλεύτρια , Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ


 

Τα σχολεία έκλεισαν και έφτασε η πολυαναμενόμενη για όλους περίοδος των διακοπών! Διακοπές με παιδιά σημαίνει παιχνίδι στη θάλασσα, ανεμελιά και χαλάρωση, αλλά μην ξεχνάμε πως  γονείς και φροντιστές θα πρέπει να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση για πιθανά ατυχήματα ή ασθένειες που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Οι γνώσεις πρώτων βοηθειών και το κατάλληλα εξοπλισμένο φαρμακείο των διακοπών θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν τυχόν απρόοπτα.

      ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

-Ηλιακό έγκαυμα

Ο ήλιος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες 11:00πμ-15:00 μμ. Εφαρμόστε αρκετή ποσότητα ενδεδειγμένου αντηλιακού και μην ξεχνάτε τον σωστό χρόνο ανανέωσής του. Στην περίπτωση που το ηλιακό έγκαυμα συμβεί, εφαρμόστε στην περιοχή καταπραϋντική κρέμα με βάση την αλόη, κάνετε δροσερά μπάνια το παιδί και περιορίστε το στη σκιά ώσπου να θεραπευτεί πλήρως το έγκαυμα.

-Ηλίαση

Η ηλίαση ή ήπια θερμοπληξία πρέπει να μας απασχολεί καθώς ειδικά τα μικρότερα παιδιά έχουν μειωμένη ανοχή στην ηλιακή ακτινοβολία. Εάν μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα όπως ζάλη, εξάντληση, πυρετό, πονοκέφαλο, αυξημένη εφίδρωση, ναυτία ή εμετό, ενδέχεται να οφείλονται σε ηλίαση και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν με παραμονή σε σκιερό και δροσερό μέρος, χορήγηση πολλών υγρών και εφαρμογή κρύων κομπρεσών. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητηθεί ιατρική φροντίδα.

-Τσιμπήματα

Τα τσιμπήματα από έντομα και τσούχτρες είναι τα πιο συνηθισμένα την καλοκαιρινή περίοδο. Προληπτικά θα πρέπει να εφαρμόζετε στο παιδί εντομοαπωθητικές κρέμες.

Αν το τσίμπημα είναι το πρώτο του παιδιού να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση. Κατευθυνθείτε στην πλησιέστερη οργανωμένη κλινική αν το παιδί παρουσιάσει οίδημα στο πρόσωπο ή τα άκρα, ερυθρότητα, έντονο κνησμό ή δύσπνοια.

Εάν μετά από τσίμπημα εντόμου υπάρχει κεντρί, θα πρέπει να αφαιρεθεί, είτε ξύνοντας την περιοχή με μια λεία επιφάνεια (όπως πιστωτική κάρτα) είτε με κάποιο τσιμπιδάκι, με αρκετή προσοχή για να μην το σπρώξετε βαθύτερα. Στη συνέχεια απολυμαίνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό και εφαρμόζετε παγωμένη κομπρέσα.

Στην περίπτωση τσιμπήματος από τσούχτρα ή μέδουσα, το παιδί πρέπει να βγει το συντομότερο από το νερό. Ξεπλύνετε την περιοχή με ξύδι ή μείγμα μαγειρικής σόδας και θαλασσινού νερού. Προσοχή, ειδικά για τις μωβ μέδουσες που βρίσκονται σε έξαρση, συστήνεται η μη χρήση ξυδιού.

Εάν το παιδί έχει δαγκωθεί από φίδι καλέστε άμεσα το ΕΚΑΒ , κρατείστε το σημείο του δαγκώματος χαμηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς και εφαρμόστε μια ελαφριά περίδεση σε κάποιο σημείο ανάμεσα στο τραύμα και την καρδιά. Κρατήστε το παιδί ήρεμο και μην το αφήσετε να περπατήσει αν δεν είναι απαραίτητο.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, εφαρμόζονται φαρμακευτικά σκευάσματα σε τσιμπήματα ή δαγκώματα  υστέρα από συνεννόηση με παιδίατρο.  

-Δηλητηρίαση

Καθώς οι «κανόνες» διατροφής χαλαρώνουν στις διακοπές είναι αυξημένες οι πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης. Ο εμετός μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αφυδάτωση ένα παιδί, γι’ αυτό φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του. Αναζητήστε ιατρική οδηγία για την διατροφή του.

-Πνιγμός

Απαραίτητο είναι τα παιδιά να είναι πάντα στη θάλασσα ή την πισίνα, υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα και τα μικρότερα να κολυμπούν σε ρηχά νερά. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος πνιγμού είναι πάντα υπαρκτός και καλό θα είναι να πριν τις διακοπές να παρακολουθήσετε μαθήματα πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Αν αντιληφθείτε πως κάποιο παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο, βγάλτε το αμέσως από το νερό  και καλέστε το ΕΚΑΒ. Αν το παιδί διατηρεί τις αισθήσεις του, τυλίξτε το με μια πετσέτα και πηγαίνετέ το αμέσως στο νοσοκομείο ακόμα και αν το παιδί απλά βυθίστηκε στο νερό.

Εάν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του, εφαρμόζετε εφόσον γνωρίζετε ΚΑΡΠΑ, ώσπου να έρθει ιατρική βοήθεια.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Απαραίτητο περιεχόμενο σε κάθε τσάντα διακοπών είναι το φαρμακείο.

Ενδεικτικά θα πρέπει να περιλαμβάνει:

-οινόπνευμα

-φυσιολογικό ορό

-τσιρότα σε διάφορα μεγέθη

-ελαστικό επίδεσμο

-αντηλιακό

-τοπική αντιβιοτική αλοιφή

-αντισηπτικό

-βαμβάκι

-αποστειρωμένες γάζες

-τσιμπιδάκι και ψαλιδάκι

-εντομοαπωθητικά

-αντισταμινική κρέμα

-αντισταμινικό φάρμακο

--κορτικοστεροειδές για τσιμπήματα

-ενυδατική κρέμα

-παρακεταμόλη

-θερμόμετρο

-το βιβλιάριο υγείας του παιδιού

Συμπληρωματικά, για κάθε μέρος που επιλέγετε για τις διακοπές σας, είναι απαραίτητο να ενημερώνεστε για το τηλέφωνο νοσοκομείου ή κέντρου υγείας, το τηλέφωνο του αγροτικού ιατρού και το πλησιέστερο φαρμακείο.

Προετοιμαστείτε και απολαύστε με ασφάλεια τον ήλιο και τη θάλασσα παρέα με τα παιδιά!

Καλό καλοκαίρι!