Ακολούθησε μας:

Παιδιά και σωματικό βάρος- Είναι αρκετό να κοιτάζουμε μόνο αυτό;

04/11/2021 11:38

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το σωματικό βάρος του παιδιού είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοούν οι γονείς, αφού είναι ένας παράγοντας άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία και τη φυσιολογική ανάπτυξή του. Φροντίζουμε, λοιπόν, να συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί και να παρακολουθούμε μαζί την πορεία/εξέλιξη του σωματικού βάρους του παιδιού – φυσικά συνυπολογίζοντας και την πορεία/ εξέλιξη του ύψους. 

Είναι πολύ ουσιαστικό, ωστόσο, να γνωρίζουμε πως το γεγονός ότι ένα παιδί έχει φυσιολογικό βάρος για την ηλικία ή/και το ύψος του δε σημαίνει απαραίτητα ότι ακολουθεί μια διατροφή καλής ποιότητας. Τι εννοούμε με αυτό; Πως το παιδί μπορεί να προσλαμβάνει «τις σωστές θερμίδες» μέσω των γευμάτων του, ταυτόχρονα, όμως, να μην καλύπτει τις ανάγκες του σε όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Αν, για παράδειγμα, ένα παιδί δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη λαμβάνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, ενός μετάλλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών.

Γι’ αυτό, λοιπόν, φροντίζουμε η διατροφή των παιδιών μας:

àνα τους προσφέρει την ενέργεια που χρειάζονται για να τα βγάλουν πέρα με τις καθημερινές τους δραστηριότητες (που αυτή την περίοδο είναι αυξημένες)

àνα είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο Μεσογειακό πρότυπο, να συμπεριλαμβάνει, δηλαδή, ποικιλία τροφίμων και υψηλή θρεπτική αξία.