Ακολούθησε μας:

Παιδί και ορθοδοντική θεραπεία: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

25/08/2021 12:35

Συγγραφέας: Δρ. Δελακά Ανδριάνα, χειρουργός οδοντίατρος, MClinDent Oral Surg, PhD, Μέλος Επιστημονικής Ομάδας προγράμματος


Ένα όμορφο συμμετρικό χαμόγελο σίγουρα αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για την εμφάνιση, την αυτοπεποίθηση αλλά και για βασικές λειτουργίες του ανθρώπου, όπως η μάσηση και η φώνηση , καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ωστόσο, πολύ συχνά τα δόντια μας δεν βρίσκονται στη σωστή τους θέση, με αποτέλεσμα να είναι στραβά, να καβαλούν το ένα το άλλο ή να είναι αραιά με κενά μεταξύ τους και να κλείνουν σε μη αρμονική θέση τα πάνω με τα κάτω. Αυτή η κακή σύγκλειση οφείλεται είτε στη θέση των δοντιών, είτε σε προβλήματα ανάπτυξης των γνάθων, είτε σε συνδυασμό τους, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργικότητα του στοματογναθικού συστήματος και την αισθητική.

Τα περισσότερα προβλήματα είναι κληρονομικά, ενώ κάποια είναι επίκτητα και οφείλονται σε παράγοντες όπως η παρατεταμένη χρήση πιπίλας και η πρόωρη απώλεια παιδικών δοντιών λόγω ατυχήματος ή τερηδονισμού.

Πότε κάνουμε τον πρώτο ορθοδοντικό έλεγχο;

Η Αμερικανική ομοσπονδία Ορθοδοντικών συνιστά ο πρώτος έλεγχος να γίνεται μέχρι την ηλικία των 7 ετών, όπου ο ορθοδοντικός είναι δυνατόν να προλάβει πιθανά προβλήματα στην αρχή τους με τη μικρότερη ταλαιπωρία του μικρού ασθενούς. Η πλειοψηφία των ορθοδοντικών θεραπειών γίνονται στις ηλικίες 9 έως 14. Βέβαια, η ορθοδοντική θεραπεία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ιδίως τώρα πλέον που υπάρχουν πολλές νέες απλούστερες τεχνικές σε σχέση με παλαιότερα.

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί σήμερα να γίνει με μεταλλικά σιδεράκια, με κεραμικά σιδεράκια που στην ουσία είναι λευκά, ή με διαφανείς νάρθηκες. Όλες οι μέθοδοι είναι απόλυτα ανεχτές από τα παιδιά, αλλά πρέπει και το παιδί να είναι συνεπές με το καθιερωμένο του ραντεβού στο ιατρείο προκειμένου η θεραπεία να στεφθεί με επιτυχία.

Ποτέ να θορυβηθούμε και να απευθυνθούμε σε ορθοδοντικό;

Σε περιπτώσεις όπου δούμε κάποια από τα παρακάτω είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε τον ειδικό ορθοδοντικό:

  • Πρόωρη απώλεια παιδικού δοντιού
  • Παιδικό δόντι που καθυστερεί να πέσει
  • Στοματική αναπνοή
  • Τα μπροστινά δόντια ή τα χείλη δεν κλείνουν
  • Χρήση πιπίλας ή θηλασμός δακτύλου μετά τα 6 έτη
  • Πεταχτά δόντια
  • Δόντια πολύ στριμωγμένα
  • Ασυμμετρία στις γνάθους
  • Δυσκολία στη μάσηση ή το δάγκωμα
  • Σφίξιμο δοντιών

Ο ορθοδοντικός είναι εκείνος που θα δει την εικόνα του στοματογναθικού συστήματος συνολικά και θα διορθώσει το πρόβλημα όσο πιο έγκαιρα γίνεται, σε συνεργασία πάντα με τους γονείς και τον μικρό ασθενή. Η ορθοδοντική θεραπεία είναι μέρος μιας ολοκληρωμένης οδοντιατρικής φροντίδας με σκοπό να έχουμε μια υγιή - λειτουργικά και αισθητικά - οδοντοστοιχία για μια ζωή.