Ακολούθησε μας:

Παιδί και οδοντίατρος: Πως θα αντιμετωπίσουμε το φόβο της επίσκεψης στο ιατρείο

07/07/2021 13:57

Συγγραφέας: Δρ Δελακά Ανδριάνα, χειρουργός οδοντίατρος, MClinDent Oral Surg, PhD, Μέλος Επιστημονικής Ομάδας προγράμματος


Η διαμόρφωση μιας  σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του οδοντιάτρου και του παιδιού από πολύ νωρίς είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός συνεργάσιμου μελλοντικού ασθενή με σωστή οδοντιατρική παιδεία. Η πρώτη επαφή είναι καθοριστική και απαιτεί τη σωστή προετοιμασία, τη σωστή αντιμετώπιση και το ανώδυνο της διαδικασίας από τον θεράποντα.

 

Τα κυρία σημεία που πρέπει να προσέξουμε είναι τα εξής:

 

 

  • Η προετοιμασία του παιδιού για την πρωτη επίσκεψη καλό είναι να γίνεται από τον οδοντίατρο και όχι από τους γονείς. Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να αφιερώνεται στη γνωριμία με το παιδί, την εξέταση και τη διάγνωση, καθώς και τη λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού. Σκοπός μας είναι να δείξουμε στο παιδί πως εργαστήκαμε σε αυτό και οτι η οδοντιατρική θεραπεία είναι ανώδυνη, με σκοπό να ξεπεράσει το φόβο του και να έρθει στο επόμενο ραντεβού πιο άνετα.

 

  • Η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία και κατά προτίμηση σε ειδικό παιδοδοντίατρο που γνωρίζει όλες τις ψυχολογικές τεχνικές προσέγγισης του μικρού ασθενούς . Τεχνικές όπως η πες-δείξε -κάνε εξοικειώνουν τα παιδιά με τα εργαλεία και νικούν το φόβο τους για το άγνωστο. Κατά τη συγκεκριμένη τεχνική ο οδοντίατρος εξηγεί με απλές παιδικές λέξεις τι προκειται να κάνει ,κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του μικρού ασθενούς. Τα εργαλεία που προκαλούν φόβο και άγχος όπως οι βελόνες, βρίσκονται πάντα εκτός του οπτικού πεδίου του παιδιού. Στο τέλος της θεραπείας, μικρά δωράκια επιβράβευσης της καλής συνεργασίας χαροποιούν τα παιδιά .

 

  • Να είναι ο χώρος του ιατρείου ευχάριστος, κατάλληλα διαμορφωμένος για παιδιά. Ένας χώρος με παιχνίδια και ευχάριστα χρώματα αποτελεί ένα μέσο απόσπασης της προσοχής των παιδιών , κάνοντας τα να ξεχάσουν το φόβο και το άγχος τους .

 

  • Οι επισκέψεις πρέπει να είναι σύντομες και σε ώρες που ταιριάζουν στο ωράριο του παιδιού, πχ. όχι σε ώρες που συνηθίζει να κοιμάται. Έτσι το παιδί θα είναι συνεργάσιμο και η θεραπεία θα διεκπεραιώνεται γρήγορα και αποτελεσματικά .

 

  • Οι επισκέψεις πρέπει να είναι τακτικές ώστε να μην χάνει το παιδί την εξοικείωση του με τον θεράποντα και με τις οδοντιατρικές διαδικασίες, όπου η πρόληψη πλέον θα παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

 

  • Η παρουσία του γονέα στον οδοντίατρο πρέπει να είναι διακριτική και να επιτρέπει στον οδοντίατρο να χτίσει τη σχέση του με το παιδί. Η χρήση λέξεων από το γονέα όπως πχ. ο πόνος, πρέπει να αποφεύγονται, όπως και η περιγραφή δυσάρεστων καταστάσεων που έχει βιώσει ο ίδιος.

 

 

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και να θυμάστε ότι ο παιδοδοντίατρος και το προσωπικό του έχουν συνηθίσει να εργάζονται με παιδιά και ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τους φόβους και το άγχος του παιδιού σας. Δώστε στο παιδί να καταλάβει πως ο οδοντίατρος είναι ο καλύτερος φίλος των δοντιών του και είναι εκεί για να του χαρίσει ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο .