Ακολούθησε μας:

Παγωτά: πόσο συχνά μπορούν να τα καταναλώνουν τα παιδιά;

25/07/2022 15:53

Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του 2 πολύ σημαντικούς διαγωνισμούς για τα παιδιά:

«Πόσα μπάνια έχεις κάνει;»

«Πόσα παγωτά έχεις φάει;»

To παγωτό, λοιπόν, θεωρείται χωρίς καμία αμφιβολία ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής διατροφής των παιδιών και μπορεί- όπως όλα τα τρόφιμα και τα ροφήματα άλλωστε- να καταναλωθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, το παγωτό κρύβει μέσα του θρεπτικά συστατικά, ωστόσο η περιεκτικότητα ποικίλλει ανάλογα με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρώτες ύλες στο κάθε παγωτό. Το γάλα, για παράδειγμα, ως βασικό συστατικό του προσδίδει:

  • πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
  • βιταμίνες A και D
  • κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6),
  • ασβέστιο και φώσφορο.

Ωστόσο, ιδιαίτερα όταν κατά την παραγωγή χρησιμοποιείται πλήρες γάλα ή/και κρέμα γάλακτος, το παγωτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, συνεπώς θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

àΘυμηθείτε! Το παγωτό είναι ένα νόστιμο και απολαυστικό τρόφιμο που καλύπτει την επιθυμία των παιδιών για γλυκό. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως μπορεί να αντικαταστήσει στη διατροφή των παιδιών άλλες από τη φύση τους γλυκές τροφές όπως για παράδειγμα τα φρούτα, τα οποία περιέχουν πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και συστήνεται να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.

Συμπερασματικά, θα μπορούσατε να δώσετε στο παιδί σας 1-2 μπάλες παγωτό την εβδομάδα, ιδιαίτερα αν αυτό είναι σπιτική γρανίτα ή έχει παραχθεί με ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Φροντίστε επίσης να μη «φορτώνετε» τη γεύση με επιπλέον υλικά όπως σιρόπια, μπισκότα, τρούφες, καραμέλα, αφού έτσι θα αυξήσετε κατά πολύ και την περιεκτικότητά του τόσο σε θερμίδες όσο και σε ζάχαρη ή/και λιπαρά. Τέλος, μια πολύ καλή επιλογή μπορεί να θεωρηθεί το σπιτικό παγωτό με αγνά υλικά όπως φρούτα εποχής, ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες ή λίγο μέλι, κανέλα ή κακάο. Κάνοντας μια μικρή εξερεύνηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές εύκολες και υγιεινές συνταγές για σπιτικό παγωτό που θα απολαύσετε οικογενειακώς!