Ακολούθησε μας:

Οδοντιατρικός καθαρισμός στα παιδιά

12/09/2022 11:34

Συγγραφέας: Δρ. Δελακά Αντριάννα , χειρουργός οδοντιατρος ,MclinDent Oral Surg, PhD, Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Προγράμματος


Ο οδοντιατρικός καθαρισμός των δοντιών είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται από τον οδοντίατρο. Περιλαμβάνει την απομάκρυνση με ειδικά εργαλεία της οδοντικής πλάκας και πέτρας, ώστε να προληφθούν ή να διαγνωστούν προβλήματα, όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα.Το αποτέλεσμα προσφέρει μια πολύ ευχάριστη αίσθηση δροσιάς, φρεσκάδας, καθαριότητας, λείας υφής των δοντιών και πιο λευκού χαμόγελου.

Με ποιον τρόπο θα διατηρήσουμε, όμως, το αποτέλεσμα όσο περισσότερο μπορούμε, δεδομένου οτι τα παιδιά δεν είναι εύκολο πάντα να είναι συνεπή με την στοματική τους υγιεινή ;

  • Σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, με φθοριούχο οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα μέτριας σκληρότητας

Η οδοντόβουρτσα είναι η κύρια υπεύθυνη για το μηχανικό καθαρισμό των δοντιών. Επομένως είναι σημαντικό να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλάζοντας τη κάθε 2-3 μήνες.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να μας διευκολύνει αρκετά στην πιο αυτοματοποιημένη εκτέλεση της στοματικής υγιεινής.

  • Τρόπος σωστού βουρτσίσματος

Κρατάμε την οδοντόβουρτσα τοποθετώντας τις τρίχες υπό γωνία περίπου 45 μοιρών και προς τη γραμμή των ούλων, εκτελώντας μικρή κυκλική κίνηση με ήπια δύναμη. Αν χρειάζεται, επιτηρούμε και καθοδηγούμε το παιδί μας μέχρι να το κάνει σωστά μόνο του.

  • Σχολαστικός καθαρισμός όλωντωνοδοντικώνεπιφανειών, τωνούλωνκαι τηςγλώσσας

Αρκούν περίπου 2 λεπτά για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα

  • Χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδόντια βουρτσάκια κάθε βράδυ
  • Ισορροπημένη Διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης ένα σημαντικό μας όπλο. Πρέπει να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση γλυκών και ποτών καθώς δε θα πρέπει να παραμελούμε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και νερού.

  • Περιορισμόςκατανάλωσηςροφών και ποτών με έντονες χρωστικές

Παραδείγματα τέτοιων ποτών αποτελούν τα αναψυκτικά τύπου κόλα και παιδικά χρωματιστά σνακ

  • Επίσκεψη στον οδοντίατρό κάθε έξι μήνες για τον καθαρισμό και τον καθιερωμένο έλεγχο του παιδιού

 

Οδοντιατρικός Καθαρισμός: Ποια είναι η διαδικασία;

Η διαδικασία με τα σύγχρονα πλέον τεχνολογικά μέσα είναι ταχεία και ανώδυνη, ενώ πραγματοποείται σε ένα ραντεβού.

Αρχικά, ξεκινά με μια εξέταση της γενικής στοματικής υγείας του ασθενούς. Κατά την εξέταση αυτή, ο οδοντίατρος εξεταζει διεξοδικώς τα δόντια, τα ούλα, τη γλώσσα, τις παρειές, τον ουρανίσκο και το έδαφος του στόματος.

Στη συνέχεια, ακολουθεί ο υπέρηχος, ο οποίος είναι στην ουσία ένα εργαλείο, που πραγματοποιεί ειδική ήπια δόνηση με ταυτόχρονο καταιονισμό νερού ,και έτσι, απομακρύνονται και «σπάνε» η πέτρα και η πλάκα, που βρίσκονται στα δόντια, αλλά και μέσα στα ούλα.

Παράλληλα, ο υπέρηχος έχει την ιδιότητα να διαλύει και τις ανεπιθύμητες χρωστικές που προέρχονται από τις τροφές. Ετσι, τα δόντια μας αποκτούν πάλι το λαμπερό λευκό τους.

Μετά τον καθαρισμό, ο ασθενής μπορεί να φάει και να πιεί κανονικά, χωρίς ενόχληση, ενω επιστρέφει κανονικά στην ρουτίνα της στοματικής υγιεινής με σωστό βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα, νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι 1 φορά την ημέρα. Η φθορίωση συνήθως ακολουθεί και γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου

Γιατί να κάνω οδοντιατρικό καθαρισμό; Αφορά μικρούς και μεγάλους!

Ο καθαρισμός δοντιών στοχεύει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και του στόματος γενικότερα, αλλά και στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρότερων προβλημάτων. Η κακή στοματική υγεία και η αμέλεια οδηγούν σε πόνο και απώλεια δοντιών, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τη γενική υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Επιπλέον, ο ασθενής με τον καθαρισμό δοντιών που επαναλαμβάνει ανά 6 μήνες μπορεί να διατηρεί το λευκό και λαμπερό χαμόγελο χωρίς την κίτρινη πέτρα και τις χρωστικές που συσσωρεύονται με τον καιρό.