Ακολούθησε μας:

Μπάρες Ενέργειας (Energy Bars) – υγιεινό επιδόρπιο για μικρούς αθλητές.

03/06/2021 12:18

Κάνοντας τη βόλτα μας στο super market, θα παρατηρήσουμε ότι στο ράφι με τις μπάρες η ποικιλία προϊόντων είναι πλέον τεράστια. Αναρωτιέστε γιατί; Μα φυσικά επειδή μέσα στην τελευταία δεκαετία οι fans τους αυξήθηκαν κατακόρυφα!

Αυτό φυσικά δε μας κάνει εντύπωση, γιατί οι μπάρες είναι από τα πιο πρακτικά snacks που μπορούν να καταναλωθούν από μικρούς και μεγάλους και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μας “λύνουν τα χέρια”.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι δεν είναι όλες οι μπάρες ίδιες! Μπορεί οι περισσότερες να έχουν ευχάριστη, γλυκιά γεύση, αν όμως κοιτάξουμε τις ετικέτες στο πίσω μέρος των συσκευασιών, θα διαπιστώσουμε ότι οι διαφορές στη θρεπτική τους αξία μπορεί να είναι μεγάλες. Κι αυτό πολλές φορές δημιουργεί- ειδικά στους γονείς- μια σύγχυση ως προς την τελική επιλογή.

Ένας τρόπος για να είστε σίγουροι πως η μπάρα που θα δώσετε στο παιδί σας (και θα απολαύσετε και οι ίδιοι φυσικά!) είναι ποιοτική και με υψηλή θρεπτική αξία είναι να φτιάξετε σπιτικές μπάρες με αγνά υλικά. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να βάλετε τα παιδιά στην κουζίνα και να συνδυάσετε τη διασκέδαση με τη διατροφική εκπαίδευση.

Μια πολύ καλή πρόταση για θρεπτικές και απολαυστικές μπάρες ενέργειας είναι οι μπάρες με βρώμη, ταχίνι, ξηρούς καρπούς, σπόρους και αποξηραμένα φρούτα.

Ας μάθουμε λίγα περισσότερα για το τι μας προσφέρουν ορισμένα από τα βασικά υλικά της συνταγής...

  • Η βρώμη, εκτός από υδατάνθρακες, τη βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Το ταχίνι μας χαρίζει ενέργεια κα μεταξύ άλλων,ι περιέχει πρωτεΐνη, ασβέστιο και μαγνήσιο, συστατικά πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών.
  • Όσο για τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, αν και μας δίνουν αρκετές θερμίδες- γι’ αυτό και χρειάζεται να τους καταναλώνουμε με μέτρο- μας προσφέρουν πολύτιμα συστατικά όπως τα καλά λιπαρά και οι φυτικές ίνες.
  • Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικά σάκχαρα και είναι μια πολύ καλή λύση για να δώσουμε γλυκιά γεύση στις συνταγές μας αποφεύγοντας την προσθήκη ζάχαρης.