Ακολούθησε μας:

Εμπλουτίστε τη διατροφή της οικογένειας με ω-3 «καλά» λιπαρά

16/12/2021 15:53

Όπως ίσως έχετε ξανακούσει, δεν είναι όλα τα λιπαρά της διατροφής μας ίδια και μάλιστα χωρίζονται σε:

  • «κακά» (κορεσμένα και trans) λιπαρά, τα οποία όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία μας
  • «καλά» (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λιπαρά, που όταν καταναλώνονται με μέτρο αποτελούν σύμμαχο για την υγεία μας.

Αναμέσα στα πολυακόρεστα λιπαρά συγκαταλέγονται και τα διάσημα πλέον ω-3 λιπαρά οξέα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν πολλαπλό ρόλο στην υγεία μας, αφού, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν:

  • στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης (τόσο της ολικής όσο και της «κακής» LDL) και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • στη βελτίωση της όρασης
  • στην ενίσχυση της νοητικής λειτουργίας και πνευματικής απόδοσης και πιθανώς

Αν θέλετε να δώσετε, λοιπόν, στα ω-3 λιπαρά έναν πιο μεγάλο ρόλο στην καθημερινή διατροφή της οικογένειάς σας, τα παρακάτω tips θα σας φανούν χρήσιμα!

Μάθετε τα παιδιά σας να αγαπούν το ψάρι και καταναλώστε οικογενειακώς δύο με τρεις μερίδες, διαφορετικών ψαριών (συμπεριλαμβανομένων και λιπαρών π.χ. σολομός, σαρδέλα) και θαλασσινών την εβδομάδα.

Εντάξτε στη διατροφή σας τους ξηρούς καρπούς -πάντα με μέτρο στην ποσότητα, καθώς αποτελούν τρόφιμα πυκνά σε θερμίδες. Οι ξηροί καρποί μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους π.χ. :

  • γιαούρτι με δημητριακά ολικής/βρώμη και λιναρόσπορο/σπόρους chia
  • φρουτοσαλάτα με τριμμένο αμύγδαλο
  • πράσινη σαλάτα με γραβιέρα και καρύδια

Βάλτε φαντασία και ποικιλία στο πρωινό σας χρησιμοποιώντας νόστιμα και θρεπτικά spreads. Απολαύστε, για παράδειγμα, φρυγανισμένο ψωμί με λιωμένο avocado και cottage ή τορτίγια ολικής με ταχίνι και φέτες μπανάνας.

Κολατσιό με ω-3 γίνεται; Φυσικά! Προσφέρετε στα παιδιά σπιτικές επιλογές όπως χειροποίητες μπάρες με ξηρούς καρπούς ή κείκ με σταφίδες και καρύδια.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: εκπαιδευτείτε στο να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να συγκρίνετε παρόμοια προϊόντα και να επιλέξετε να βάλετε στο καλάθι σας αυτό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε «καλά» λιπαρά!