Ακολούθησε μας:

Γιατί τα παιδιά παίρνουν βάρος το καλοκαίρι;

16/08/2021 13:29

Τα σχολεία τελείωσαν και αρχίζει η περίοδος των διακοπών και της χαλάρωσης για μικρούς και μεγάλους μαθητές! Τέλος το διάβασμα και γενικά όλες οι υποχρεώσεις του χειμώνα.

Σε έναν ιδανικό κόσμο – που πολλοί από εμάς έχουμε ζήσει και νοσταλγούμε – τα παιδιά θα περνούσαν τους επόμενους τρεις μήνες παίζοντας στη γειτονιά, κάνοντας ποδήλατο ή πηγαίνοντας για μπάνιο καθημερινά. Παράλληλα, το μεσημέρι και το βράδυ θα έτρωγαν σπιτικό φαγητό με την οικογένεια και το απόγευμα πριν βγουν για παιχνίδι θα έτρωγαν φρέσκα, δροσιστικά φρούτα.


Σήμερα, ωστόσο, η πραγματικότητα διαφέρει αισθητά από αυτό που περιγράψαμε. Πολλοί γονείς φοβούνται να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν έξω ή να κάνουν ποδήλατο στους δρόμους μιας μεγάλης πόλης. Έτσι, τα περισσότερα παιδιά θα περάσουν το καλοκαίρι τους μπροστά στην τηλεόραση, ένα tablet ή έναν υπολογιστή, και ίσως καταφέρουν να κάνουν ένα μπάνιο στη θάλασσα το Σαββατοκύριακο. Το αποτέλεσμα; Παρά τον ελεύθερο χρόνο, τα περισσότερα παιδιά κινούνται λιγότερο το καλοκαίρι σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες!


Ας δούμε, όμως, και το κομμάτι της διατροφής των παιδιών το καλοκαίρι.Η ανάγκη όλων μας να είμαστε εκτός σπιτιού, οδηγεί τις οικογένειες συχνά-πυκνά σε εξόδους για φαγητό, έστω για ένα σουβλάκι ή ένα παγωτό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται το μέτρο και η ισορροπία ανάμεσα στο τι τρώνε και τι «καίνε» τα παιδιά. Και αν βάλουμε στην όλη εξίσωση και τον παράγοντα «φαγητό από τη γιαγιά», που στην Ελλάδα φαίνεται ξεκάθαρα από μελέτες ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, η ισορροπία μπορεί να χαθεί τελείως.
 

Λιγότερη κίνηση και περισσότερο φαγητό είναι λογικό ότι διαταράσσουν αυτό που ονομάζουμε ενεργειακό ισοζύγιο (θερμίδες που προσλαμβάνουμε – θερμίδες που καίμε) και το τέλος του καλοκαιριού βρίσκει τα παιδιά με λίγα παραπάνω κιλά.

 

Γι’ αυτό, λοιπόν, ας εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας μια ισορροπημένη διατροφή φέτος το καλοκαίρι, δημιουργώντας καθημερινά ευκαιρίες κίνησης για και εναλλακτικές απασχόλησης μακρυά από τις οθόνες και τον καναπέ!