Ακολούθησε μας:

Γιατί πρέπει να περιορίζουμε τις ώρες που περνά το παιδί μπροστά από οθόνες

10/11/2021 13:58

Συγγραφέας: Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Αθλητικών Ακαδημιών


Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι που ασχολούνται περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα με τα κινητά τους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερη ποιότητα διατροφής και συγκεκριμένα να καταναλώνουν περισσότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και λιγότερα φρούτα & λαχανικά.

Όσο γι’ αυτούς που ασχολούνται από 3 ώρες και πάνω, φάνηκε πως έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα υπερβαρότητας και παχυσαρκίας και ακόμα πιο επιβαρυντικές διατροφικές συνήθειες, όπως υψηλότερη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη και αλμυρών σνακ.

Γενικότερα, η έκθεση των παιδιών και των εφήβων σε οθόνες έχει συσχετιστεί με:

  • αύξηση των καθιστικών ωρών
  • μείωση του χρόνου που αφιερώνονται σε σωματική δραστηριότητα
  • μείωση των ωρών ύπνου ή αλλοίωση της ποιότητας του

Επιπλέον, η κατανάλωση φαγητών και ποτών μπροστά από οθόνη μειώνει την ενσυνείδητη διατροφή και οδηγεί στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ανεξάρτητα από την πραγματική πείνα και το αίσθημα κορεσμού.

Τέλος, δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι τα παιδιά και οι έφηβοι γίνονται συχνά αποδέκτες διαφημίσεων αλλά και προτύπων που προωθούν την κατανάλωση μη υγιεινών τροφίμων και ροφημάτων.

Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό η οικογένεια να έχει υπό έλεγχο τις ώρες που περνούν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες και να τα ενθαρρύνει να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες όπως η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση.