Έξυπνοι διατροφικοί συνδυασμοί που τους γνωρίζεις χωρίς να το ξέρεις.
Τέχνη, ρουτίνα ή μια χαλαρωτική ασχολία; Οι περισσότερες συνταγές μοιάζουν μεταξύ τους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι παρόμοια..
Τέχνη, ρουτίνα ή μια χαλαρωτική ασχολία; Οι περισσότερες συνταγές μοιάζουν μεταξύ τους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι παρόμοια. Ωστόσο το μεράκι κ οι λεπτομέρειες που προσέχουν οι μάγειρες ή μια ωραία ιδέα που μπορεί να έχουν, τις διαφοροποιεί δίνοντας υπέροχους γευστικούς συνδυασμούς, με σημαντική διατροφική αξία.
Λεμόνι στα όσπρια και το σπανάκι. Είναι μόνο για την γεύση;
Τα όσπρια και το σπανάκι είναι οι πιο ΄΄διάσημες΄΄ φυτικές τροφές για τον σίδηρο που περιέχουν. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου, οι οποίες είναι σε μικρότερο βαθμό αφομοιώσιμες από το σώμα μας σε σχέση με το σίδηρο που προέρχεται από ζωικές πηγές πχ κρέας, κοτόπουλο
Ο σίδηρος στα όσπρια είναι δεσμευμένος με οξαλικά και άλλα οξέα, τα οποία δεν αφήνουν να απορροφηθεί εξ ολοκλήρου από τον οργανισμό μας. Προσθέτοντας λεμόνι (βιταμίνη C ) στα ρεβίθια και στο σπανάκι, αποδεσμεύεται ο σίδηρος από αυτά και αυξάνεται (τριπλασιάζεται) η απορρόφησή του. Άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κακάο, τα μαλάκια κ το αυγό. Αν σε κάποιες δεν μας ταιριάζει γευστικά το λεμόνι, τρώγοντας ένα πορτοκάλι, ένα ακτινίδιο ή λίγα κεράσια μπορούμε να πάρουμε την βιταμίνη C που χρειαζόμαστε.
Χρειάζεσαι πρωτείνη; Όσπρια με ρύζι.
Οι φακές ή τα ρεβύθια με το ρύζι, εκτός από νόστιμα είναι ένα πιάτο με ιδιαίτερη διατροφική αξία λόγω του συνδυασμού οσπρίων με δημητριακά. Ο συνδυασμός αυτός δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάνοντας απαραίτητο το φαγητό αυτό σε ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας ή/και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι πρωτείνες είναι αλυσίδες, των οποίων κρίκοι είναι τα αμινοξέα. Οι φυτικής προέλευσης τροφές, αν και προσφέρουν σε επαρκείς ποσότητες κάποια αμινοξέα, εμφανίζουν έλλειψη σε άλλα. Όταν λοιπόν συνδυαστούν οι φυτικές πρωτεΐνες με τον κατάλληλο τρόπο, τότε παρέχεται στον οργανισμό μια πλήρης και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη σχεδόν εφάμιλλη του κρέατος.
Ρίγανη στο κρέας
Η ρίγανη, στο κρέας, δίνει ιδιαίτερη γεύση αλλά συμβάλλει και στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της συχνής κατανάλωσης κρέατος. Το κρέας περιέχει νιτρικά οξέα, τα οποία συνδυαζόμενα με τις αμίνες του στομάχου δημιουργούν νιτροζαμίνες, ουσίες που μπορούν να αποδειχτούν καρκινογόνες.
Το thymol και carvacrol, για τα οποία έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα έχουν ισχυρότερη αντιοξειδωτική ικανότητα, ακόμη και από συνθετικά αντιοξειδωτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στα συσκευασμένα κρέατα.
Η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι κ μαζί με το λεμόνι που ρίχνουμε στο κρέας, μας παρέχει ξεχωριστή προστασία!
Πέρα των άλλων αποτελεί κ πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.
Κουκιά κοκκινιστά
Τα κουκιά ιδιαίτερα, αλλά και η ντομάτα και το κρεμμύδι (συστατικά αυτού του πιάτου), περιέχουν καροτινοειδή, ουσίες γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση. Τα καροτινοειδή, με το βράσιμο και σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο, απορροφώνται από τον οργανισμό μας πολύ καλύτερα από ότι στην ωμή μορφή τους. Άλλα φαγητά που συνδυάζουν αυτές τις ιδιότητες είναι το μπριάμ, τα φασολάκια, οι μπάμιες κ τα γεμιστά
Υπενθυμίζουμε ότι τα καροτινοειδή προφυλάσσουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για διάφορες μορφές καρκίνου.
Δάφνη και σέλινο
H δάφνη συνήθως προστίθεται στα φαγητά σε μικρές ποσότητες, για το άρωμά τους. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι η δάφνη βοηθάει στην καλύτερη πέψη των φυτικών πρωτεϊνών.
Αντίστοιχα, το σέλινο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Θυμηθείτε ότι δάφνη βάζουμε στις φακές κ σέλινο στην φασολάδα.
Το λάθος που κάνουμε μουσκεύοντας τα όσπρια
Όταν μουσκεύουμε τα όσπρια προσθέτουμε μαγειρική σόδα (όπως συνηθίζεται σε παραδοσιακές συνταγές), για να επιταχύνουμε το βράσιμο. Με αυτό τον τρόπο όμως, χάνονται οι πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αντί για μαγειρική σόδα είναι προτιμότερο να βάλουμε αλάτι.