Ακολούθησε μας:

Bοηθήστε τα παιδιά να αγαπήσουν τα όσπρια

26/10/2022 13:32

Τα όσπρια είναι μια κατηγορία τροφίμων που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή της οικογένειας, καθώς περιέχουν πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Παρόλα αυτά, συχνά παρατηρούμε πως τα παιδιά δεν ενθουσιάζονται και τόσο στην ιδέα ενός γεύματος με όσπρια. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να τα βοηθήσουμε να τα “δουν με άλλο μάτι”!

Πάρτε ιδέες!

  • Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες

Αν τα παιδιά σας δε συμπαθούν ιδιαίτερα τα όσπρια, αποφύγετε να βάλετε μπροστά τους ένα παραγεμισμένο πιάτο, καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα τρομάξετε. Αντιθέτως, μπορείτε να τα εντάξετε στα γεύματά τους αρχικά με μικρότερες ποσότητες, τις οποίες σταδιακά μπορείτε να αυξάνετε μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό μέγεθος μερίδας ανάλογα με την ηλικία.

  • Μια…ίσον καμία!

Αν το παιδί σας δεν αγαπήσει ένα όσπριο από την πρώτη δοκιμή, μην απογοητεύεστε. Πολλά παιδιά χρειάζεται να δουν ένα φαγητό αρκετές στο τραπέζι μέχρι να αλλάξουν στάση και να του δώσουν την ευκαιρία που του αξίζει!

  • Δώστε οι ίδιοι το “καλό παράδειγμα”!

Πώς περιμένετε από τα παιδιά σας να φάνε όσπρια αν δε βλέπουν εσάς, τα πρότυπά τους, να τα τρώτε με ευχαρίστηση; Καθίστε μαζί τους στο τραπέζι και καταναλώστε μπροστά τους όσπρια, επισημαίνοντας πόσο θρεπτικά και νόστιμα είναι.

  • Η κουζίνα θέλει φαντασία!

Μαγειρεύοντας τα όσπρια με πολλούς τρόπους, σίγουρα θα βρείτε κάποιο πιάτο που θα αγαπήσουν τα παιδιά!

Δοκιμάστε, για παράδειγμα:

  • κεφτεδάκια από φασόλια ή ρεβίθια
  • φακοσαλάτα με καρότο και καλαμπόκι- 2 λαχανικά που συνήθως λατρεύουν τα παιδιά
  • chilli con carne, ένα μεξικάνικο πιάτο με κιμά, φασόλια και ποικιλία λαχανικών (αποφύγετε τα πολλά μπαχαρικά, καθώς τα παιδιά συνήθως δεν προτιμούν τα καυτερά πιάτα)