Ακολούθησε μας:

Χρήσιμα tips: όταν το παιδί αρνείται να φάει

30/05/2022 12:29

Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στα παιδιά είναι η νεοφοβία, δηλαδή η διστακτικότητα ή η απροθυμία που δείχνουν τα παιδιά στην κατανάλωση νέων τροφίμων και στην ένταξή τους στην καθημερινή τους διατροφή.

Από τη μια, η ανάπτυξη νεοφοβιών αποτελεί ένα φυσιολογικό μηχανισμό προστασίας απέναντι στην πιθανή κατανάλωση επικίνδυνων τροφίμων. Από την άλλη, όμως, όταν ο φόβος μπαίνει εμπόδιο στην κατανάλωση τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία, αυτό μπορεί να έχει δυσχερείς συνέπειες στην ανάπτυξη και την υγεία τους. Αν, λοιπόν, έχετε παρατηρήσει κάποια τέτοια συμπεριφορά στο παιδί σας, τα παρακάτω tips μπορούν να σας φανούν χρήσιμα:

  • Η επαναλαμβανόμενη έκθεση του παιδιού σε ένα τρόφιμο μπορεί να μειώσει την απροθυμία του να το καταναλώσει. Χρειάζεται να είστε προσεκτικοί ώστε να μη γίνετε πιεστικοί, ίσως χρειαστούν πέντε με δέκα προσπάθειες έκθεσης του ίδιου τροφίμου, ώστε το παιδί να δεχθεί να το δοκιμάσει και να το καταναλώσει. Με άλλα λόγια φροντίζετε να βάζετε στο πιάτο του παιδιού σας το τρόφιμο που δεν καταναλώνει χωρίς να το πιέζετε αναγκαστικά να το φάει.
  • Έχει φανεί επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στην τροποποίηση της συμπεριφοράς η έκθεση του παιδιού σε καταστάσεις, όπου κάποιοι άλλοι (συνομήλικοι, δάσκαλοι) τρώνε τα τρόφιμα που το ίδιο δεν προτιμά. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν συχνά ως πρότυπο τα άτομα του κοντινού τους περιβάλλοντος και συχνά προσπαθούν να τα μιμηθούν.
  • Αν η θέα του τροφίμου ή η παρατήρηση άλλων να το καταναλώνουν δεν είναι από μόνες τους αποτελεσματικές, μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος, να εκμεταλλευτείτε τη χρήση βοτάνων, να τοποθετείτε μικρή ποσότητα στο πιάτο του, ενώ μπορείτε να κάνετε πιο ευφάνταστη και διασκεδαστική την παρουσία του τροφίμου στο πιάτο.
  • Μια ακόμη τακτική που φαίνεται να έχει αποτέλεσμα είναι τα νέα τρόφιμα να συνδυάζονται με οικείες γεύσεις. Συνοδεύοντας ένα νέο τρόφιμο με ένα που ήδη προτιμάται από το παιδί, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποδοχή. Για παράδειγμα, μπορείτε να καλύψετε ή να συνοδέψετε το ψάρι του παιδιού με μια σάλτσα που αγαπά.