Ακολούθησε μας:

Τα Χριστούγεννα δεν είναι τυχαία η πιο αγαπημένη γιορτή όλου του χρόνου.

21/12/2020 20:57

Συγγραφέας: Στέλλα Αργυρίου, Παιδοψυχολόγος - Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ


Η ξεχωριστή μαγεία των Χριστουγέννων

Σε μικρούς και μεγάλους αρέσει η μαγεία και το παραμύθι. Δεν είναι μόνο τα παιδιά που το αγαπούν. ‘Όλοι έχουμε ανάγκη από λίγη ξεγνοιασιά στη ζωή μας ως μια φωτεινή διέξοδο από την δύσκολη καθημερινότητα που τον τελευταίο καιρό ζούμε. Οι ημέρες των Χριστουγέννων φέρνουν τόση χαρά που αρκούν για να «γεμίσουν οι μπαταρίες» για τους περισσότερους ανθρώπους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος και πίεση, οι άνθρωποι επιθυμούν να συσχετιστούν με πράγματα που τους κάνουν ευτυχισμένους και οι Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις φέρνουν αυτόματα στην επιφάνεια τα έντονα συναισθήματα της παιδικής μας ηλικίας, ειδικά σε μια περίοδο που τίποτα δεν είναι «φυσιολογικό», η διατήρηση της «κανονικότητας» είναι ίσως το πιο ασφαλές συναισθηματικό καταφύγιο. 

 

Φέτος τα Χριστούγεννα μας βρίσκουν σε μια ιδιαίτερη κατάσταση εν μέσω πανδημίας, με εφαρμογή περιορισμών και μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ακόμα όμως και αν είμαστε μακριά από αυτούς που αγαπάμε από γεωγραφική άποψη τουλάχιστον μπορούμε να παραμείνουμε κοντά τους συναισθηματικά.  Η αγάπη και η σκέψη μεταφέρονται. 

 

Μια συνήθεια που έχουμε είτε συνειδητά είτε όχι, η οποία δεν μας βοηθάει, αλλά μάλλον μας ρίχνει περισσότερο, είναι να συγκρίνουμε καταστάσεις. Να σκεφτόμαστε προηγούμενες χρονιές πόσο διαφορετικά  ήταν  τα πράγματα τότε και πώς θα μπορούσαν να είναι ή θα θέλαμε να είναι. Αυτό που έχουμε είναι το τώρα και αν το συγκρίνουμε με εξιδανικευμένες συνθήκες που ανήκουν στο παρελθόν, το παρόν πάντα θα υστερεί στη σύγκριση. Κι εμείς θα είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης. Εστιάζουμε λοιπόν σε αυτά που έχουμε και όχι σε αυτά που μας λείπουν. Πολύ απλά στρέφουμε τον φακό μας αλλού. Δεν είναι η κατάσταση που μας στενοχωρεί αλλά πως εμείς αντιμετωπίζουμε την οποιαδήποτε κατάσταση. 

 

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ πόσο διαφορετική θα ήταν η διάθεσή μας εάν στρέφαμε την προσοχή μας σε αυτά που έχουμε, σε αυτά για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, και πιστέψτε με όσο άσχημη και εάν φαίνεται η κατάσταση πάντα υπάρχει κάτι για το οποίο μπορώ να είμαι ευγνώμων. Ξέρετε πολλές φορές θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα αλλά δεν είναι και δυστυχώς αυτό το καταλαβαίνουμε μόνο με την έλλειψη, την απώλεια των δεδομένων μας. 

 

Χαρείτε και περάστε δημιουργικά το χρόνο σας στο σπίτι. Φτιάξτε με τα παιδιά σας γλυκά, ζωγραφιές γιατί όχι και τα φετινά δώρα. Δείτε όλοι μαζί Χριστουγεννιάτικες ταινίες. Αν έχετε παρατηρήσει οι περισσότερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες είναι συνήθως αφηγήσεις για αξίες: αγάπη, ελπίδα, ευγνωμοσύνη και καλοσύνη. Μέσω μιας διαδικασίας που οι ψυχολόγοι ονομάζουν transportation, όταν βλέπουμε Χριστουγεννιάτικες ταινίες, υποσυνείδητα έχουμε την επιθυμία να εφαρμόσουμε αυτές τις θετικές αξίες στην πραγματική ζωή. Αυτά τα διαφορετικά για όλους μας Χριστούγεννα το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και στους άλλους είναι να προσέχουμε για την υγεία μας και για την υγεία των δικών μας. Να γεμίσουμε την καρδιά μας με αγάπη, καλοσύνη κι ελπίδα, για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν.  

 

Χαρείτε και ξεκουραστείτε. Και του χρόνου με υγεία!!