Πλατυποδία. Τι είναι, ποια θεραπευτική προσέγγιση απαιτείται;

Συγγραφέας: Όλγα Χ. Γερούτη, Φυσικοθεραπεύτρια, Msc Ιατρικής Αθηνών, Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Προγράμματος
Πλατυποδία Τι είναι, ποια θεραπευτική προσέγγιση απαιτείται; Ο όρος πλατυποδία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την μη ύπαρξη ή έλλειψη καμάρας στο πόδι, συνήθως είναι φυσιολογική μέχρι το 4ο έτος της ηλικίας, από τα 6 και μετά καλό θα ήταν να γίνει θεραπευτική παρέμβαση. Ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών δεν αναπτύσσει ποδική καμάρα μετά την ηλικία των 10 χρόνων.
Η ποδική καμάρα είναι η καμπύλη που σχηματίζεται στην εσωτερική επιφάνεια του ποδιού. Η αλλαγή αυτή στο πέλμα προοδευτικά επηρεάζει και το υπόλοιπο σώμα, κυρίως τα γόνατα και τα ισχία. Διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες την εύκαμπτη και τη δύσκαμπτη.
Στην πρώτη περίπτωση επανέρχεται κατά την αποφόρτιση, δηλαδή όταν δεν πατάει το παιδί πάνω στο πέλμα του, πχ σε καθιστή θέση.
Στην δεύτερη περίπτωση, υπάρχει χαρακτηριστικός περιορισμός της κίνησης στην περιοχή, είναι επώδυνη και σπάνια. Η διάγνωση της θέλει στοχευμένη ιατρική διερεύνηση.
Ωστόσο η διάγνωση της πλατυποδίας γίνεται με την κλινική εξέταση του ποδιού και για ακόμα καλύτερη εικόνα των φορτίσεων στο πέλμα, με πελματογράφημα. Πιο ενδελεχής αξιολόγηση μπορεί να γίνει με υπέρηχο ή ακτινογραφία.
Η χρήση ορθωτικών μέσων, όπως η κατασκευή ειδικών πελμάτων αποτελεί μια θεραπευτική προσέγγιση, η οποία στοχεύει στην βελτίωση της λειτουργικότητας και στην διατήρηση της σωστής θέσης του πέλματος του παιδιού κατά την κίνηση όπως επίσης σημαντική είναι η χρήση ειδικών πάτων που ενισχύουν την ποδική καμάρα. Μεγάλη σημασία πρέπει να δίνεται στα παπούτσια που φοράει το παιδί από μικρή ηλικία, τα οποία είναι σημαντικό να έχουν μαλακό πάτο, ώστε οι μύες του πέλματος να γυμνάζονται αβίαστα κατά την κίνηση. Για αυτόν τον λόγο συνίσταται το παιδί να περπατάει στο σπίτι χωρίς να φοράει παπούτσια ώστε να εξασκούνται οι μύες του ποδιού που θα συμβάλουν στην σωστή ανάπτυξη της ποδικής καμάρας.
Επιπλέον, η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην διαχείριση της πλατυποδίας, στοχεύοντας στην βελτίωση της δύναμης των μυών του πέλματος που σταθεροποιούν τις ποδικές καμάρες. Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει εξάσκηση της βάδισης με παραλλαγές όπως, περπάτημα στις άκρες των δακτύλων ή τις πτέρνες, περπάτημα σε μαλακή άμμο και ασκήσεις που περιλαμβάνουν λεπτές κινήσει όπως κύλιση μιας μπάλας με το πέλμα. Το πρόγραμμα των ασκήσεων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό αν εκτελείται και από την οικογένεια του παιδιού σε καθημερινές δραστηριότητες και παιχνίδια. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και μεθόδους όπως θερμοθεραπεία και ηλεκτροθεραπεία. Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μπορεί να εφαρμοστεί χειρουργική επέμβαση.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να εμπιστευθείτε τον παιδίατρο ή τον ειδικό φυσικοθεραπευτή για να σας κατευθύνει στοχευμένα.