Ακολούθησε μας:

Ας κάνουμε τη διατροφή της οικογένειας πιο φιλική για το περιβάλλον- χρήσιμα tips

21/09/2021 11:00

Η “κλιματική αλλαγή” είναι μια φράση που ακούμε, δυστυχώς, όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Είναι ανάγκη, λοιπόν, όλοι μας να ενισχύσουμε την οικολογική μας συνείδηση.

Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει, όμως οι συνήθειες της καθημερινής μας διατροφής μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του πλανήτη μας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, μη χάνετε χρόνο! Υιοθετήστε μικρές αλλαγές στη διατροφή της οικογένειάς σας, βάζοντας ένα λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος.

  • Περιορίστε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία (π.χ. γλυκά, αλλαντικά κλπ.) έχουν χαμηλή θρεπτική αξία π.χ. έχουν πολλές θερμίδες ή είναι πλούσια σε “κακά” λιπαρά, ζάχαρη κλπ. Εκτός, όμως, από αυτό, η παραγωγή τους επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Άλλος ένας λόγος, λοιπόν, να τα αποφεύγουμε ή τουλάχιστον να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

  • Προσπαθήστε να μειώσετε τα τρόφιμα που πετάτε (food waste)

Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό;

àΣχεδιάστε το εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας και ψωνίστε τρόφιμα σύμφωνα με αυτό, αποφεύγοντας τις υπερβολές στα είδη ή/και στις ποσότητές τους.

àΔώστε προσοχή στις ετικέτες τροφίμων. Συχνά μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τη σωστή συντήρηση των προϊόντων. Έτσι, δε θα χρειαστεί να τα πετάξουμε πριν την ώρα τους!

àΜάθετε να μαγειρεύετε υπολογίζοντας τις μερίδες που θα σας χρειαστούν. Αν π.χ. η οικογένειά σας  είναι τετραμελής κι εσείς μαγειρέψετε 10 μερίδες φαγητό, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ένα μέρος του να καταλήξει στον κάδο.

  • Δώστε έμφαση στα τοπικά προϊόντα

Όσο λιγότερο έχει ταξιδέψει ένα τρόφιμο π.χ. ένα φρούτο ή λαχανικό από τον τόπο παραγωγής του μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας, τόσο λιγότερο επιβαρύνει συνήθως το περιβάλλον. Αξίζει να έχετε επίσης υπόψη πως τα τοπικά προϊόντα είναι πιθανό να έχουν διατηρήσει καλύτερα ορισμένα “ευαίσθητα” θρεπτικά συστατικά, όπως τη βιταμίνη C.